Biodiversiteit vlinder bloem

Aeres neemt 1200 soorten waar in Biodiversity Challenge

Date

In korte tijd op je eigen schoolterrein zoveel mogelijk verschillende inheemse soorten planten, dieren, paddenstoelen, korstmossen en andere organismen vinden. Dat was de uitdaging van de Biodiversity Challenge 2025. Aeres deed dit jaar voor het eerst mee en het resultaat mag er zijn!

Leerlingen en studenten inzicht geven in biodiversiteit en hun invloed daarop

“Ik ben enorm trots dat we met elkaar zo’n 1200 soorten wisten te vinden, op dertien vmbo, mbo en hbo-locaties van Aeres.” Dat zegt Jetske de Boer, lector ‘Leren voor een natuurinclusieve samenleving’ bij Aeres Hogeschool Wageningen. Als entomoloog is ze verder bijzonder blij met de eervolle vermelding voor het waarnemen van maar liefst 247 soorten nachtvlinders en micromotjes.

Juryprijs voor ‘worstelende’ vliegen

Toegepaste biologiestudent Joris Groothoff van Aeres Hogeschool Almere werd extra in het zonnetje gezet. Hij kreeg namelijk de juryprijs voor zijn bijzondere foto van drie ‘worstelende’ vliegen (zie onder).

Uitslag Biodiversity Challenge winnende foto Joris Groothoff

Zeldzame neusoproller

Van de dertien deelnemende onderwijslocaties werden de meeste soorten (698) waargenomen bij Aeres MBO Leeuwarden, geholpen door de buren van Hogeschool Van Hall Larenstein. Van de drie Aeres hbo-faculteiten observeerde Almere de meeste soorten (439). Nijkerk noteerde als enige vmbo-locatie meer dan honderd soorten. Esmeralda Vermeulen-Dols was de mbo-collega met de meeste waarnemingen. En hbo-student Tijs Lindeboom uit Almere spotte een zeldzame neusoproller (een soort pissebed). Het lectoraat ‘Leren voor een natuurinclusieve samenleving’ beloont al deze bijzondere waarnemingen met een leuke prijs.

Biodiversiteit belangrijk voor groene veranderaars

Aeres deed dit jaar voor het eerst mee aan de ‘Bioblitz’ zoals de challenge ook wel wordt genoemd. De vriendschappelijke internationale biodiversiteitswedstrijd viel mooi samen met de afsluiting van het O&I START-project ‘Rewilding’. Voor dit project liet een aantal Aeres-locaties het beheer los op een klein stukje schoolterrein. Door het waarnemen en monitoren van planten en insecten krijgen leerlingen en studenten zo beter inzicht in biodiversiteit en hun invloed daarop.
Volgens hogeschool instellingsdirecteur Martine van Tilburg smaakte de challenge naar meer. “Aeres doet volgend jaar graag weer mee. Biodiversiteit is een belangrijk onderwerp voor de groene veranderaars die we bij Aeres opleiden.”

Uitslag Biodiversity Challenge 2025, Martine van Tilburg, Jertske de Boer, Joris Groothoff
Martine van Tilburg (l), Jetske de Boer en Joris Groothoff.

Bekijk alle waarnemingen

De Biodiversity Challenge vindt ieder jaar plaats in mei en juni en is een initiatief van Wageningen Universiteit. Er doen verschillende Europese universiteiten voor Life Sciences aan mee. Bekijk deze link voor het totaal aantal waarnemingen van de Biodiversity Challenge.