“Ik was niet de carrièretijger die ik dacht te zijn”

Het is 1990 als Roelof Buikema met zijn havodiploma op zak zijn ideale carrière al voor zich ziet: een leaseauto, een laptop en een secretaresse. De eerste stap om dat te bereiken is een studie Bedrijfskunde op de HEAO in Zwolle. Maar dat loopt anders als hij wordt uitgeloot. Na een adviesgesprek op een open dag kiest hij voor Stoas Hogeschool. Bij deze voorloper van Aeres Hogeschool Wageningen haalt hij zijn lesbevoegdheid via de opleiding Agrarische Economie.

“Op mijn 15e verhuisde ik met mijn ouders van hartje Amsterdam naar Kampereiland. In dit agrarische gebied namen mijn ouders het bedrijf van mijn opa en oma over. Naast een boot- en caravanstalling teelden mijn grootouders aardappels en verkochten die aan huis. Hoewel ik geen echte boerenzoon was, vond ik de agrarische wereld wel interessant.”

Het grotere geld lonkt

Eenmaal afgestudeerd begint Roelof zijn carrière als docent bij ROC Flevoland. Hier doceert hij een aantal jaren economische vakken. Maar als het grotere geld lonkt, zegt hij deze baan op om aan de slag te gaan bij Deloitte Touche. Voor deze internationale organisatie op het gebied van financiële en zakelijke dienstverlening reist hij als risicoconsultant verschillende jaren de wereld over. Hij zet onder meer instrumenten op voor zelfregulering van marktpartijen, ook wel bekend als de Code Tabaksblat en de Sarbanes-Oxley wet. Hij maakt lange werkweken en volgt daarnaast ook nog een leerstoel op Nyenrode Business Universiteit. “Ik was vaak ver van huis en kwam er steeds meer achter dat ik niet de carrièretijger was die ik dacht te zijn.”

“Ik zit in een supertof en innovatief team, waarin we alles rondom het onderwijs met elkaar regelen”

Roelof Buikema, Docent Hippische Bedrijfskunde bij Aeres Hogeschool Dronten

Tijd voor verandering

Bij de Rabobank vindt hij een nieuwe baan als businesscontroller zakelijk. Als de bank een grote reorganisatie aankondigt, wacht Roelof zijn lot niet af. Via oud-collega’s van Deloitte krijgt hij de kans om schoolverlaters het consultancy vak bij te brengen. Maar ook deze baan slurpt hem weer volledig op. “Op een gegeven moment dacht bij mezelf: ik heb de ratrace gelopen. Ik ga wat anders doen.”

Innovatief team

Dat ‘wat anders doen’ wordt docent Hippische Bedrijfskunde bij Aeres Hogeschool Dronten, waar Roelof op 1 januari 2020 in dienst komt. “Stiekem ben ik lesgeven altijd leuk blijven vinden. Op de hogeschool geef ik alle bedrijfskundige en financiële vakken. Ik zit in een supertof en innovatief team. Alles rondom het onderwijs regelen we met elkaar. Ik heb het hier enorm naar mijn zin heb. Zo zijn we onlangs gestart met ‘mastermind’, een nieuw initiatief waarbij alle studenten van de hippische studierichting met elkaar nadenken over een probleem of issue van een ondernemer uit het werkveld en hun ideeën aan elkaar pitchen. Dit is echt een succes en zorgt tegelijkertijd voor kruisbestuiving tussen de opleidingen.”

Gemoedsrust

Als docent houdt Roelof er een eigen filosofie op na. “Ik houd mijn studenten voor dat zij over drie of vier jaar mijn potentiële collega kunnen zijn. Die gedachte is voor hen een brainwave tot en met. Het besef van eigen verantwoordelijkheid brengt in mijn lessen een professionele werksfeer en dito houding. Studenten dragen eigen casussen aan, wat de lessen heel interactief en actueel maakt. Aankomende professionals die omslag zien maken, vind ik superleuk. Een bijkomend voordeel van deze baan is dat ik geen reistijd meer heb en mijn kinderen vaker zie. Voor mijn gemoedsrust is dat een goede zet.”

Wil jij ook aan de slag in het onderwijs van Aeres? Neem contact met ons op met onze recruiter: vacature@aeres.nl. We vertellen je graag meer. Ook kun je alvast kijken op de site van Aeres HBO Wageningen voor jouw mogelijkheden in het onderwijs.