Aeres Farms heeft er een bijzondere nieuwe stal bij. Studenten van Aeres Hogeschool Dronten hebben de nieuwe pluimveestal ontworpen volgens de richtlijnen van het driesterren Beter Leven keurmerk en daarmee voldoet de stal aan de meest strenge eisen die de Dierenbescherming aan dit keurmerk stelt. Reden voor de directeur van de Dierenbescherming Femke-Fleur Lamkamp om de stal officieel te openen. De nieuwe stal is mede mogelijk gemaakt door bijdragen vanuit het bedrijfsleven.
Inhoud
- Maatschappelijk verantwoorde stal voor onderwijs en onderzoek
- Meest innovatief onderzoek
- Driesterren Beter Leven stal
- Nieuwe stal wint innovatieprijs leg
> Maatschappelijk verantwoorde stal voor onderwijs en onderzoek
Voor Aeres zit praktijkleren in de kern van het onderwijs dat wij verzorgen. Aeres Farms in Dronten is daar een goed voorbeeld van: de bedrijven van Aeres Farms zijn voor en door studenten.
Studenten van Aeres Hogeschool Dronten werken al sinds 2011 aan de plannen voor een nieuwe pluimveestal met 1000 kippen. Het ontwerp van de stal biedt ruimte voor praktijkleren en praktijkonderzoek en is daarnaast maatschappelijk verantwoord. Daarmee past de stal bij de ontwikkeling van nieuwe concepten waarbij de gezondheid van mens, dier en omgeving is gewaarborgd. Concepten waarmee de pluimveesector kan voldoen aan de toenemende vraag naar diervriendelijke en duurzaam geproduceerde eieren.
Praktijkleren, praktijkonderzoek en maatschappelijke verantwoording leiden tot een aantal keuzes. Hoewel geld verdienen in deze opleidingsstal niet voorop staat, geeft de omvang met 1000 kippen de studenten voldoende inzicht in wat het betekent om professioneel pluimvee te houden. Voor onderwijs is de stal tevens van een klaslokaal voorzien en is ook een bezoekersruimte om de eieren uit de stal aan bezoekers te verkopen.
De indeling en het gekozen ras kippen zijn afgestemd op het doen van onderzoek. De stal is daarvoor opgedeeld in vier afdelingen van elk 250 kippen, zodat de studenten er diverse duurzaamheidsonderzoeken kunnen doen. Per onderzoek bepaalt de hogeschool welke aanvullende aanpassingen er nodig zijn om dat onderzoek uit te kunnen voeren. Dat wordt een leuke en wederom leerzame uitdaging. Als ras is gekozen voor Bovans Brown. Dit robuuste ras past bij de stal en het bedrijf. Voor het doen van onderzoek heb je een kip nodig die iets meer aankan dan de gemiddelde hen. Ze krijgen bijvoorbeeld verschillende soorten voedsel en zullen vaker vastgepakt worden om gewogen te worden.
De keuze om de stal te bouwen volgens de richtlijnen van het driesterren Beter Leven keurmerk maakt de stal maatschappelijk verantwoord.
> Meest innovatief onderzoek 2017
Aeres heeft nu twee pluimveestallen waar zij onderzoek kan doen: de stal van het Poultry Expertise Centre in Barneveld en de nieuwe duurzame stal in Dronten. In deze stallen doet de hogeschool onder meer onderzoek naar alternatieve eiwitbronnen, die de geïmporteerde sojaschroot en sojabonen kunnen vervangen. Hiertoe behoren de onderzoeken op het gebied van gras en klaver, regionaal geteelde soja en levende insecten. In 2017 heeft het lectoraat Gezonde pluimveehouderij van de hogeschool onderzoek gedaan naar de Black Solder Fly als eiwitbron voor pluimveevoeding. Dit onderzoeksproject krijgt de eerste prijs voor meest innovatief onderzoek 2017 op het internationale WAFL-congres. Het lectoraat Gezonde pluimveehouderij legt met dat onderzoek een uitstekende basis voor het nieuwe lectoraat Precisievoeding en duurzame pluimveehouderij. De hogeschool gaat naast het voeronderzoek (met partner Schothorst Feed Research) ook onderzoek doen naar verduurzaming van de pluimveesector. De opdrachtenportefeuille is zodanig dat deze de komende vier jaar een lector en drie onderzoekers kan financieren.
> Driesterren Beter Leven pluimveestal
Het Beter Leven keurmerk is een initiatief van de Dierenbescherming. Kippen die gehouden worden in Beter Leven stallen hebben meer ruimte, afleidingsmateriaal en mogelijkheden om zich op een natuurlijk wijze te gedragen. Met drie sterren staat de stal gelijk aan biologisch of is deze net zo diervriendelijk. Er zijn maximaal 6,7 hennen per m2. Ze hebben een overdekte en een vrije uitloop naar buiten en de groepsgrootte bedraagt maximaal 6.000 hennen. In de gangbare pluimveehouderij geldt geen maximum groepsgrootte. De Aeres-stal heeft een vrije uitloop die een bosrand nabootst. Daarvoor gebruikt Aeres coniferen. Er komt veel daglicht binnen in het overdekte deel en het dak daarvan kan open. Snavelkap is in een driesterren-stal verboden. Het afleidingsmateriaal, meer bewegingsvrijheid, frisse lucht in de vrije uitloop en een natuurlijk dag- en nachtritme moet verenpikken voorkomen. Het meer natuurlijke gedrag dat de dieren in deze stal kunnen vertonen, moet ertoe leiden dat er minder dieren ziek worden.
De nieuwe Aeres-stal voldoet aan de richtlijnen. We wachten momenteel op de keuring voor het bijbehorende certificaat.
> Nieuwe stal wint innovatieprijs leg
Totaal onverwacht wint de stal met 54% van de stemmen de Pluimvee-innovatieprijs Leg. Volgens de studenten zijn de ideeën voor de stal niet zo nieuw, het is meer een verzameling van bestaande ideeën. Maar door de combinatie van verschillende elementen is echter een high-tech, diervriendelijke en duurzame pluimveestal van de toekomst ontstaan. En dat is de reden van de prijs.