Welvaartsziekten
Die verworvenheid heeft echter een keerzijde in de vorm van welvaartsziekten, klimaatverandering en de uitputting van natuurlijke hulpbronnen. Om het tij te keren, en om voedsel ook in de toekomst te kunnen garanderen is er veel aandacht voor duurzaamheid van voedselproductie en –consumptie. Die urgente uitdaging komt steeds meer tot uiting in het stedelijk gebied. Op de Flevo Campus onderzoekt Aeres samen met Almere en de provincie Flevoland het thema voedsel en de stad vanuit verschillende perspectieven.
Lector Sigrid Wertheim-Heck van Aeres Hogeschool over haar onderzoek naar voedsel en de stad in samenwerking met Flevo Campus.
Van inzichten naar bijdragen
Aeres Hogeschool Almere vertaalt inzichten in de regionale voedselvoorziening naar bijdragen aan duurzaamheid en gezondheidsdoelstellingen. In het lectoraat Voedsel en Gezond Leven levert Lector Sigrid Wertheim-Heck daaraan een bijdrage. Wertheim-Heck zoekt naar het antwoord op vragen als: waarom eten we wat we eten, hoe verhouden zich onze consumptiepatronen en ons voedselvoorzieningssysteem en hoe zijn deze patronen verankerd in het dagelijks leven. Zij kijkt daarbij naar de context van regionale stedelijke ontwikkelingen en socio-economische en culturele achtergronden van stedelingen. Haar lectoraat onderzoekt hoe duurzame voedselconsumptie voor alle groepen binnen stedelijke gebieden bevorderd kan worden ten behoeve van een gezond leven.Sigrid Wertheim-Heck en promovendus Anke Brons van Aeres Hogeschool Almere publiceren in 2018 het rapport Almeerse Voedselstromen, waarin zij een inventarisatie opmaken van de voedselstromen in Flevoland en Almere. In het rapport laten de onderzoekers zien dat de stad Almere invloedrijke stakeholders in het regionale voedselsysteem beter met elkaar moet verbinden om het gestelde beleidsdoel van 20% lokaal voedsel in Almere te kunnen halen. De stad heeft de eerste stappen daarin al gezet; analyses in het rapport geven inzicht in de verschillende belangen.