Dat is een van de belangrijkste redenen waarom hij bij de vakgroep plantenveredeling van Wageningen University promotieonderzoek doet naar de identificatie van natuurlijke genetische factoren die het eiwitgehalte in aardappelen beïnvloeden. Klaassen wil weten hoe aardappelen zodanig veredeld kunnen worden dat er nieuwe rassen ontwikkeld kunnen worden met een hogere eiwitopbrengst.
Klaassen, die Plantenwetenschappen studeerde aan Wageningen University is er als wetenschapper en onderzoeker van overtuigd dat er op dat gebied nog veel vooruitgang te boeken is. Naast zijn promotieonderzoek is hij actief als onderzoeker en projectleider bij Aeres Hogeschool Dronten op het gebied van reststroomverwaarding, groene grondstoffen en circulaire economie. Hij ondersteunt daarbij bedrijven en organisaties om groene grondstoffen als eiwitten, vezels en mineralen uit reststromen te valoriseren.
Het moet anders
Als Michiel Klaassen door de supermarkt loopt valt het hem op: het assortiment aan vegetarische producten neemt toe. Dat stemt hem optimistisch: ‘Een aantal jaren geleden was de keuze aan alternatieven voor dierlijke producten in de supermarkt nog beperkt, maar het aanbod aan allerlei soorten vegaburgers en andere vleesvervangers groeit snel. Daar zie je ook aan dat het besef dat het anders moet, en ook anders kan snel groter wordt.’ Maar dat alleen is volgens de onderzoeker niet genoeg. Klaassen denkt dat niet alleen onze consumptiepatronen, naar ook de manier waarop we voedsel produceren en gebruik maken van de beschikbare bronnen en grondstoffen moet veranderen.