De ondernemers melden hun vraagstuk aan via Agrohubtwente.nl. Een projectteam van ervaren ondernemers en docenten helpt de ondernemers met het omschrijven van hun vraag en het matchen met de juiste studenten van Zone.college of Aeres Hogeschool. Zij voeren het vraagstuk vervolgens uit als praktijk-, stage- en/of afstudeeropdracht. Naast een platform voor vraagstukken gaat AgroHUB ook ervaringen en mooie verhalen van ondernemers delen.
Beproefd concept voor Aeres Hogeschool
AgroHUB Twente is een nieuw initiatief. Toch is de werkwijze voor Aeres Hogeschool al een beproefd concept. Hoofd praktijkleren Martin Duijkers legt uit hoe dit zit. “Onze faculteit in Dronten heeft al enige jaren een loket voor ondernemersvragen onder de naam Samen Leren Ondernemen (SLO). Hier werken studenten en docenten samen aan echte vraagstukken van ondernemers uit de veehouderij.”
‘Hoe leg ik een emissiearme stalvloer aan?’
Met welke vragen komen ondernemers bij SLO? De vragen zijn vaak heel divers. Martin noemt enkele voorbeelden. “Welke organische mest kan ik het beste toepassen op mijn veehouderijbedrijf? Hoe zorg ik dat mijn bedrijf voldoet aan wet- en regelgeving? Hoe leg ik een emissiearme stalvloer aan? Welke mestput kan ik het beste aanschaffen?” Voor alle vragen geldt dat ze voldoende specifiek moeten zijn en dat de studenten de vraagstukken in circa tien weken kunnen onderzoeken en beantwoorden. “Voor onze studenten is het erg motiverend om met echte ondernemersvragen bezig te zijn. Juist daarom heeft de hogeschool deze manier van praktijkleren structureel ingebed in het curriculum.”
Studenten zijn goedkoop
AgroHUB behandelt op dit moment zo’n tien ondernemersvragen per jaar en wil dat gaan uitbreiden tot enkele tientallen. Naast praktische kwesties op bedrijfsniveau neemt AgroHUB vragen in behandeling over’ bedrijf en omgeving’ en ‘bedrijf en beleid’. Volgens het hoofd praktijkleren doen agrarische ondernemers graag een beroep op studenten. “Commerciële bedrijven brengen natuurlijk kosten in rekening. Wat ook meetelt, is dat zakelijke adviseurs vaak maar op een deelgebied specialist zijn. Ons groene onderwijs heeft op elk vakgebied specialistische kennis in huis én studenten zijn ook nog eens goedkoop.”
Hogeschool is kennispartner in Twente
Overijssel is rijk aan boerenbedrijven en Dronten leidt veel toekomstige ondernemers op uit Twente en de Achterhoek. Naast AgroHUB Twente is de hogeschool als partner betrokken in Kennisplatform Oost en Mineral Valley Twente, waarin belanghebbenden binnen de voedselproductieketen samenwerken om de bodemgezondheid in Twente te verbeteren. De mbo-studenten die meewerken aan AgroHUB komen van Zone.college, een collega-aoc van Aeres MBO.