"Kennisuitwisseling is de grootste uitdaging voor onze organisatie"
DateNa een lastig jaar dat voor een belangrijk deel werd gedomineerd door corona kijkt Aeres bestuursvoorzitter Bastiaan Pellikaan vooruit naar het nieuwe jaar. Er wachten veel nieuwe uitdagingen, waaronder een institutionele fusie met Nordwin College.
Het gesprek vindt plaats op het bestuursbureau in Ede waar het vanwege de coronamaatregelen erg rustig is. “Dat vind ik het meest vervelende van deze tijd: mensen ontmoeten elkaar niet meer. We kunnen niet meer fysiek iets vieren en er is veel om te vieren. Het voelt een beetje alsof de smeerolie uit de organisatie is.”
Hoe kijk je terug op 2020?
“Corona heeft veel impact gehad op onze organisatie. Ik denk hierbij vooral aan de docenten die van het ene op het andere moment, zonder oefening, moesten overschakelen op online lesgeven. Leren is bij uitstek een sociaal proces. Onvoldoende contacttijd raakt vooral die leerlingen en studenten die er hard aan moeten trekken om bij te blijven. Ik heb enorm veel waardering voor de wijze waarop we met elkaar invulling geven aan afstandsonderwijs, maar ik realiseer me ook dat we op dit gebied nog veel te leren hebben. Dankzij corona hebben we wel veel ervaring opgedaan met andere vormen van onderwijs en leren.”
Wordt thuiswerken een blijvertje na de coronacrisis?
“Als de coronacrisis onder controle is, gaan we analyseren wat we van deze situatie hebben geleerd. Ik denk zeker dat er vormen van flexibilisering blijven bestaan. Corona laat zien dat we niet allemaal tegelijkertijd op locatie hoeven te zijn en niet voor iedere afspraak in de auto hoeven te stappen. Veel werkzaamheden zijn prima vanuit huis te doen. Toch ben ik ervan overtuigd dat het voor de onderlinge samenwerking gewoon goed is om elkaar fysiek te ontmoeten.”
“Wij leiden professionals op die kunnen meebewegen in de transitie naar een duurzame sector en een duurzame leefomgeving, of daarin voorloper willen zijn”
De actuele vraagstukken in de agrarische sector halen bijna dagelijks het nieuws. Hoe beweegt Aeres zich in deze discussie?
“Het is onze taak te laten zien wat er kan en mogelijk is in
de agrarische sector. Daarom hebben we in Dronten biodynamische -, biologische
- en gangbare landbouw en werken studenten met verschillende
melkveehouderijsystemen bij Aeres Farms. We experimenteren met strokenteelt en volop
met precisielandbouw. Op deze manier kunnen we professionals opleiden die
meebewegen in de transitie naar een duurzame sector en een duurzame
leefomgeving, of daarin voorloper willen zijn. Ons onderwijs biedt studenten
het handelingsperspectief om op basis van feiten en onderzoek eigen keuzes te
maken voor een toekomst in de agrarische sector.”
“Het NOS Journaal interviewde onlangs enkele van onze agrarische studenten uit
het mbo en hbo over de actuele vraagstukken in de landbouw. Zij gaven hele evenwichtige
antwoorden waaruit blijkt dat ze bewust bezig zijn met de landbouw van de
toekomst. Studenten zelf zien ook heel goed dat er wat moet veranderen om
landbouw, natuur en maatschappij beter in harmonie te brengen.”
“Landbouw, leefomgeving en natuur moeten we niet tegen elkaar uitspelen, maar juist verbinden”
Wat is er nodig voor een toekomstbestendige landbouw?
Op zijn kantoor hangt een oude didactische schoolkaart over zuivelbereiding. “Deze schoolkaarten waren de multimedia van vroeger, maar zijn nog steeds actueel omdat ze het ketendenken zo goed illustreren.”
“De eerste practor in het mbo is al benoemd en hij gaat zich bezighouden met kringlooplandbouw”
Hoe stimuleert Aeres de transitie in het groene domein?
“Kennisuitwisseling gebeurt daarnaast via de vele (internationaal) gesubsidieerde projecten in de instellingen, bijvoorbeeld vanuit het Regionaal Investeringsfonds, het Regieorgaan SIA etc. Daarbovenop stellen we ieder jaar eigen budget beschikbaar voor instellingsbrede ontwikkeling en innovatie.”
Wat is hierbij de rol van de docentenopleiding in Wageningen?
“Aeres staat in de voorhoede van kennisontwikkeling over open teelten, melkveehouderij, bloemen, dierverzorging en in toenemende mate leefomgeving”
Wat kenmerkt de strategie van Aeres?
“Onze wortels zijn groen en dat zie je duidelijk terug in de keuze van onze kernthema´s: agrofood en ondernemen, groene en gezonde leefomgeving, dier en diergezondheid, bloem, styling en design, food, techniek, leren en ontwikkelen. Tegelijkertijd vinden we de groene periferie ook belangrijk, zoals voeding & gezondheid, techniek & technologie en gezond leven in de stad. Op al deze thema’s hebben we op alle opleidingsniveaus veel expertise in huis. Als het gaat om open teelten, melkveehouderij, bloemen, dierverzorging en in toenemende mate leefomgeving, staat Aeres (internationaal) in de voorhoede van kennisontwikkeling en dit verklaart mede onze voortrekkersrol binnen kennisnetwerken als GroenPact.”