Binnen haar opleidingsprofiel is Aeres MBO Almere nadrukkelijk bezig met duurzame ontwikkeling. Dat geldt zeker voor de opleidingen Aarde en klimaat, Toegepaste biologie en De Groene Stad. De mbo-school profileert zich als de school die stad en natuur verbindt. Dat wordt nog eens extra benadrukt door de Floriade, waarvoor Aeres een educatief lesprogramma ontwikkelde.
Publiek-private samenwerking
Een RIF-subsidie is een zogenoemde publiek-private samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en onderwijs. Het ministerie van OCW verstrekt de vierjarige subsidie, die als doel heeft om mbo-studenten nog beter voor te bereiden op de huidige en toekomstige arbeidsmarkt. Bij de RIF-aanvraag in Almere is een consortium van veertien partners betrokken, waaronder gemeente, provincie, verschillende groenbedrijven, scholen en een waterbedrijf. Al deze partners hebben een gezamenlijk belang bij de ontwikkeling van ecologisch, sociaal en economisch duurzame steden. Via het investeringsfonds formaliseren én financieren zij een aantal programmalijnen, die de komende vier jaar gegarandeerd tot uitvoering komen. Tot en met 1 april 2026 is met de RIF-subsidie een bedrag gemoeid van in totaal 1,1 miljoen euro.
Stroomversnelling
De komende jaren groeit de onderwijslocatie door naar kennisinstelling, waarbij kennisvragen op het gebied van duurzaamheid en duurzame ontwikkeling worden onderzocht en beantwoord. De toekenning van de RIF subsidie brengt deze ambitie in een stroomversnelling. Bauke: “We gaan verschillende vakspecialistische opleidingen verbreden, waardoor studenten sneller kunnen inspelen op veranderingen in het werkveld. Mede in samenwerking met ROC Flevoland komen er nieuwe keuzevakken, zoals Urban Green Sensoring, Toekomstbestendig waterbeheer en De klimaat- en natuurinclusieve stad. In samenwerking met Aeres Hogeschool Almere werken we verder aan de ontwikkeling van een doorlopende leerlijn voor de opleiding Aarde en Klimaat. Ook docenten krijgen scholing in de kennis en vaardigheden die nodig zijn voor de transitie naar de stad van de toekomst.”
Nieuw practoraat van start in 2023
Om de komende jaren over relevante en innovatieve kennis over ‘De stad van de toekomst’ te kunnen beschikken, start er vanaf 2023 nieuw practoraat. De werving voor een practor is al in voorbereiding.