“Waterproblematiek trekt zich niets aan van landsgrenzen. Wereldwijd staan landen voor dezelfde uitdagingen.” Volgens Harm Holleman kampen zowel Zuid-Afrika als Nederland met langere periodes van droogte, korte periodes van intensieve regen en vervuiling van drink- en oppervlaktewater.
Als internationaal coördinator bij Aeres VMBO en MBO onderhoudt hij al tien jaar een warme relatie met Zuid-Afrika. Het winnen van een groot Nuffic-project in 2018 verstevigde die band. “Bij onder meer Stellenbosch University en Elangeni TVET waren we betrokken bij het opleiden van docenten en het introduceren van nieuwe didactieken. Deze Zuid-Afrikaanse onderwijsinstellingen hebben net als Aeres opleidingen voor tuinbouw en veehouderij in het hbo en mbo.” In het verleden deelde Aeres vooral veel kennis over didactiek. Inmiddels ziet Harm Nederland en Zuid-Afrika als gelijkwaardige kennispartners die elk hun eigen expertise inbrengen.
Harm Holleman (l) en Rik Meerema bij Stellenbosch University.
Afspraken over gelijkwaardige samenwerking
Dat aspect van gelijkwaardigheid speelde ook een belangrijke rol bij de recente kennismissie aan Zuid-Afrika door onder andere koning Willem-Alexander en demissionair minister Dijkgraaf. Vanuit Aeres namen aan deze missie ook Bastiaan Pellikaan (bestuursvoorzitter CvB Aeres) en Mayke van der Sluis (directeur Aeres MBO Barneveld) deel. Als sluitstuk ondertekenden de aanwezige partijen een Memorandum of Understanding voor een gelijkwaardige samenwerking in het beroepsonderwijs. Het was overigens voor het eerst dat het mbo als volwaardig kennispartner aansloot bij een Nederlandse kennismissie.