Met een groeiende wereldbevolking is het een uitdaging om iedereen van voldoende en gezonde voeding te voorzien. Dankzij innovatieve technologieën lukt het steeds beter om voedsel op een duurzame manier te verwerken en voedselverspilling tegen te gaan.
Aeres is kennisexpert in (internationale) voedselsystemen, gericht op het duurzaam verwerken van agrarische producten tot voedselproducten voor de consument. Dit leidt tot extra waardecreatie in de keten. Het kennisgebied Food is sterk verbonden met gezondheid, duurzaamheid en technologie. In samenwerking met het werkveld leidt Aeres foodprofessionals op die werken aan het verbeteren van voedselkwaliteit, het ontwikkelen van nieuwe voedingsproducten en het verduurzamen van de voedselketen.
Op alle opleidingsniveaus dragen leerlingen, studenten, cursisten en onderzoekers van Aeres bij aan het bevorderen van een gezonde levensstijl en het wereldwijd verbeteren van voedselzekerheid.
De onderwijslocaties van Aeres MBO in Ede en Leeuwarden hebben veel expertise binnen het kennisgebied Food. De faculteiten van Aeres Hogeschool belichten food-gerelateerde thema’s vanuit verschillende contexten, bijvoorbeeld Bedrijfskunde & Agrifoodbusiness (Dronten), Food Systems Innovation (Almere) en Docent en kennismanager Horeca, Bakkerij en Recreatie (Wageningen).
- Voedselverwerking en kwaliteit
Het optimaliseren van voedselverwerking in de keten. Van grondstof tot eindproduct is er aandacht voor kwaliteit, voedselveiligheid en het duurzaam verwerken van agrarische producten. Hierbij is ook een rol weggelegd voor het verwaarden van organische reststromen (‘Agricycling’). - Biologie, voeding en gezondheid
Het toepassen van biologische kennis om voeding en gezondheid te verbeteren, bijvoorbeeld via onderzoek naar de effecten van voeding op het menselijk lichaam. En de voorlichting hierover. - Stedelijke voedselvraagstukken
Aandacht voor voedselvraagstukken in een stedelijke omgeving en hoe die kunnen bijdragen aan het milieu, de leefomgeving en onze gezondheid. - Eiwittransitie
Het ontwikkelen en promoten van nieuwe eiwitbronnen, zoals insecten, algen en plantaardige alternatieven, om de afhankelijkheid van dierlijke eiwitten te verminderen.